Haiti: místo, kde je chudoba tak špatná, že lidé jedí bahenní koláče, aby neumřeli hlady

589
Sdílejte

Vypadá jako americké palačinky nebo koláčky a její recept se dědí z generace na generaci. Ženy při jeho výrobě tráví hodiny a zdá se, že dětem se to líbí. Ale tento dort s názvem “bum-bum tears” nemá nic společného s cukrovím, které známe. Spíše nám připomíná, že na světě skutečně existují lidé, kteří žijí v hluboké chudobě a kteří existují ze dne na den.

Protože „bum-bum tears“ jsou vlastně „chléb“ z bláta, který obyvatelé Haiti jedí, aby neumřeli hlady. Tyto „koláče“ nejsou sladké, neobsahují ani žádné minerály či vitamíny, mají prakticky nulovou výživovou hodnotu, ačkoliv lidé, kteří tam žijí, věří opaku. Jedí, protože pro ně prostě neexistuje žádné jiné jídlo, které by mohli konzumovat.

Na Haiti, zejména v Cité Soleil , je chudoba tak vážná, že si ji lze jen stěží představit. V zemi, kde lidé žijí s přibližně 1 dolarem na den, jsou ovoce, zelenina, maso a další základní potraviny jen součástí hezkého snu. Obyvatelstvo nemá peníze na nákup jídla, takže pokud chtějí zůstat naživu, zbývají mu koláče s bahnem.

Kam dál?

Marta Jandová si připomíná velmi smutné výročí! „Maminko, dnes je to 33 let bez tebe. Stýská se mi moc.“

Už je to třicet let od úmrtí Rudolfa Hrušínského. Vzpomínka na nezapomenutelného herce.

Alena Vránová, představitelka Pyšné princezny, předvedla na veřejnosti! Ve svých 91 letech je krásná!

Po absolvování chemoterapie prezentovala Anička Slováčková. “Kašel na kila a vlasy,” zvolala! Svůj boj předvádí s důstojností a humorem.

Další neuvěřitelné pokroky malého Martínka. Již se převaluje a komunikuje s okolím. Rodiče jsou šťastní!

Další články