Pamatujete hospody v 80. letech ? Frčely čtyřky, pivo, guláš se šesti, gothaj s cibulí a dršťková polévka!

13
Sdílejte

Pevně daná provozní doba

Většina provozoven otevírala v devět nebo deset hodin a „zavíračka“ byla pevně stanovená: ve 22 hodin. Překročení provozní doby se trestalo pokutami. A nebylo nic výjimečného, když během večera přišli do hospody přislušníci SNB a zkontrolovali hosty.

Smažák a kaťák

Smažený sýr s tatarskou omáčkou, jak ho známe dnes, se na jídelních lístcích začal objevovat už koncem 70. let. Tehdy ale s brambory. Hranolky se na výsluní dostaly až koncem osmdesátek. A pamatujete si ještě na katův šleh neboli kaťák? Byl symbolem „dvojek“ a „trojek“: vepřové maso na nudličky s cibulí, česnekem a lečem… A v lepších restauracích měl své výsostné postavení také jeden typický předkrm – plněná rolka s křenem.

Hospody 80. let tak představují nejen gastronomický zážitek, ale i sociální fenomén. Byly místem, kde se prolínaly různé vrstvy společnosti, kde se rodily přátelství, lásky i dohody. Atmosféra těchto míst byla unikátní a nenapodobitelná, plná života, humoru a občas i nostalgie po lepších časech. Vzpomínky na ně zůstávají v srdcích mnohých jako připomínka doby, kdy jednoduché radosti dokázaly zpříjemnit život v nelehkých časech.

Kam dál?

„Od lékaře ho poslali domů,“ prozradil o smrti Vondry otřesený Kavalčík. Trápí ho myšlenka, zda ho nešlo zachránit

Davidův († 24) zhroucený dědeček promluvil: Detaily o jeho rodině! Máma držela přísnou ruku

Velké neštěstí na Mladoboleslavsku : Cyklista spadl, dítě v sedačce přejel náklaďák

Kávový krém za 2 minuty: Není potřeba tvaroh, smetana a ani drahé mascaprone – chutná jako z cukrárny !

Tyto fráze nejčastěji používají muži, kteří vás přestanou milovat. Pokud některý z těchto bodů zaznamenáte, dejte si pozor!

Další články