Pevně daná provozní doba
Většina provozoven otevírala v devět nebo deset hodin a „zavíračka“ byla pevně stanovená: ve 22 hodin. Překročení provozní doby se trestalo pokutami. A nebylo nic výjimečného, když během večera přišli do hospody přislušníci SNB a zkontrolovali hosty.
Smažák a kaťák
Smažený sýr s tatarskou omáčkou, jak ho známe dnes, se na jídelních lístcích začal objevovat už koncem 70. let. Tehdy ale s brambory. Hranolky se na výsluní dostaly až koncem osmdesátek. A pamatujete si ještě na katův šleh neboli kaťák? Byl symbolem „dvojek“ a „trojek“: vepřové maso na nudličky s cibulí, česnekem a lečem… A v lepších restauracích měl své výsostné postavení také jeden typický předkrm – plněná rolka s křenem.
Hospody 80. let tak představují nejen gastronomický zážitek, ale i sociální fenomén. Byly místem, kde se prolínaly různé vrstvy společnosti, kde se rodily přátelství, lásky i dohody. Atmosféra těchto míst byla unikátní a nenapodobitelná, plná života, humoru a občas i nostalgie po lepších časech. Vzpomínky na ně zůstávají v srdcích mnohých jako připomínka doby, kdy jednoduché radosti dokázaly zpříjemnit život v nelehkých časech.