Pamatujete hospody v 80. letech ? Frčely čtyřky, pivo, guláš se šesti, gothaj s cibulí a dršťková polévka!

325
Sdílejte

Pevně daná provozní doba

Většina provozoven otevírala v devět nebo deset hodin a „zavíračka“ byla pevně stanovená: ve 22 hodin. Překročení provozní doby se trestalo pokutami. A nebylo nic výjimečného, když během večera přišli do hospody přislušníci SNB a zkontrolovali hosty.

Smažák a kaťák

Smažený sýr s tatarskou omáčkou, jak ho známe dnes, se na jídelních lístcích začal objevovat už koncem 70. let. Tehdy ale s brambory. Hranolky se na výsluní dostaly až koncem osmdesátek. A pamatujete si ještě na katův šleh neboli kaťák? Byl symbolem „dvojek“ a „trojek“: vepřové maso na nudličky s cibulí, česnekem a lečem… A v lepších restauracích měl své výsostné postavení také jeden typický předkrm – plněná rolka s křenem.

Hospody 80. let tak představují nejen gastronomický zážitek, ale i sociální fenomén. Byly místem, kde se prolínaly různé vrstvy společnosti, kde se rodily přátelství, lásky i dohody. Atmosféra těchto míst byla unikátní a nenapodobitelná, plná života, humoru a občas i nostalgie po lepších časech. Vzpomínky na ně zůstávají v srdcích mnohých jako připomínka doby, kdy jednoduché radosti dokázaly zpříjemnit život v nelehkých časech.

Kam dál?

Tato žena umírala dlouhých 35 let! Důvodem bylo něco, co měl doma už každý z nás, proto se rozhodli varovat ostatní

Návrat a boj Jany Bouškové: Znovu se učí chodit a Vydra ji neopouští ani na krok

Herec Aleš Háma slaví výročí 24 let: Sdílel fotky a dojemná slova pro manželku

Pekarová Adamová dojala fanoušky: Manžel ji překvapil krásným gestem

Eva Pavlová zazářila v Rakousku: Sama bez prezidenta a v outfitu, který všechny mile překvapil!

Další články