Divadelní svět truchlí : Zemřel herec Jiří Žák. Bylo mu 77 let

3655
Sdílejte

Na filmových plátnech se Žák objevil v několika známých snímcích, jako například „Obsluhoval jsem anglického krále“ (2006) nebo „Doktor od jezera hrochů“ (2010). Mimo to se objevil i v řadě seriálů jako „Kriminálka Anděl“, „O mrtvých jen dobře“, „Dokonalý svět“, „Vánoce v Karibiku“, „Hraběnky“ a „Louky naproti“.

Žák byl také dlouholetým moderátorem v Českém rozhlasu, kde jeho hlas provázel nesčetné množství posluchačů. Jako spisovatel napsal několik knih, mezi nejznámější patří román „Já, Vincent“ nebo zajímavě sestavená mozaika příběhů „Provence známá i neznámá“.Významnou část svého života věnoval také překladatelství. Z francouzštiny přeložil více než sto knih a desítky divadelních her, čímž výrazně přispěl k šíření francouzské literatury a dramatiky u českého publika.Úmrtí Jiřího Žáka je velkou ztrátou pro českou kulturu a jeho práce bude i nadále rezonovat mezi všemi, kteří měli tu čest se s jeho tvorbou setkat.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Majitel se na ně vykašlal

V oblasti Jeseníku nevydržely pod náporem vody první domy

Boží dopuštění u Luční boudy.  Valí se množství vody ve směru na Špindlerův Mlýn

Do Krkonoš dorazil sníh. U Luční boudy napadlo až 15 centimetrů

Další články