Už jsou to dva roky co Ján Zákopčaník, oblíbený moderátor počasí na České televizi zemřel za nejasných okolností

4858
Sdílejte

V České televizi začal pracovat ve svých 36 letech a okamžitě zaujal diváky svým uhlazeným, galantním a přívětivým vystupováním. Jeho hlas byl hebký a příjemný, což z předpovědi počasí dělalo důležitou součást večerního zpravodajského bloku.

Pětkrát vyhrál anketu Rosnička roku a pracoval i jako šéfredaktor celé redakce počasí. Kromě hlášení počasí se věnoval i natáčení reportáží pro pořad Receptář prima nápadů. Jeho typické rozloučení „příjemný večer a slunce v duši“ používal až do roku 2001, kdy se na trhu objevil bylinný likér se stejným názvem. Z obyčejného pozdravu se tak stala skrytá reklama a moderátor musel rčení přestat používat.

Další potíže nastaly, když se Zákopčaník rozhodl reagovat na vtípky svých kolegů z pořadu Česká soda. Během živého vysílání předpovědi počasí si nechal promítnout obrázek tří prasat a prohlásil, že to jsou Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra. Vedení ČT to považovalo za hrubé zneužití vysílání a Zákopčaník dostal pokutu a zákaz vysílání.

Spory s vedením ČT se prohlubovaly, až se Zákopčaník v roce 2005 rozhodl z televize odejít. Vrátil se k práci leteckého meteorologa v Českém hydrometeorologickém ústavu a spolupracoval s Rádiem Blaník.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Majitel se na ně vykašlal

V oblasti Jeseníku nevydržely pod náporem vody první domy

Boží dopuštění u Luční boudy.  Valí se množství vody ve směru na Špindlerův Mlýn

Do Krkonoš dorazil sníh. U Luční boudy napadlo až 15 centimetrů

Další články