Už je to oficiální! Včela je prohlášená za nejdůležitější živou bytost planety!

10300
Sdílejte

75% potravinářských plodin vytvářejících semena a plody, které konzumujeme, podléhá vlivu, alespoň částečně, opylení.

87 hlavních potravinových plodin na celém světě je zcela nebo částečně závislých na opylení. Ty zase krmí tisíce druhů zvířat a ptáků. Jsou hlavním důvodem diverzity rostlinných druhů.

Pokles včelí populace by podle zpráv Organizace OSN pro potraviny a zemědělství (FAO) nepříznivě ovlivnil hlavní plodiny, jako jsou káva, kakao, mandle, rajčata a jablka.

Med jako nejstarší známé a zároveň nejzdravější sladidlo byl vyhledáván již od dávných dob. Celkový export jen u předních med produkujících států činil v roce 2009 objem 2,4 miliardy dolarů.

Jedná se o další obrovský zdroj potravy, který by se včelami jednoduše zmizel.

Finančně vyjádřená hodnota plodin celého světa, které jsou přímo závislé na opylovačích, se pohybuje v rozpětí 235 až 577 miliard dolarů ročně.

Byl to bezplatný dar přírody. Spoléhat se na umělý proces je téměř nemožné. Jediný způsob, jak se z toho dostat, je podpořit proces vedoucí k přirozenému opylování.

Odlesňování a pesticidy

Spustili jsme již procesy, které mohou v ne tak vzdálené budoucnosti vést k vyhynutí hlavního opylovače planety as ním i nespočet dalších druhů, včetně člověka.

Potřeba živit stále zvyšující populaci vedla k používání metod ke zvýšení produkce za každou cenu, především k kácení stromů pro získání zemědělské půdy a ke stále většímu používání pesticidů.

40% opylovačů z bezobratlých, zejména včely, čelí vyhynutí.

To vedlo k prudkému poklesu populací jak divokých, tak domestikovaných včel. V některých částech Země byly zdecimovány obrovské populace.

Pokračování na další straně

Škůdci, nemoci a mobily
Nepříznivý vliv na včely měl v některých oblastech přenos škůdců a patogenů z jiných částí světa z důvodu globalizace.

Vina se klade také vlnám vytvářeným mobilními telefony. Švýcarský Federální technologický institut říká, že včely jsou dezorientovány vlnami, emitovanými během volání.

Biolog Daniel Favre a další výzkumníci, jak bylo uvedeno v The Australian, předložili důkazy dokazující, že včely byly při vystavení elektromagnetickým vlnám rušeny a varovaly ostatní včely.

Je také bezprostředně nezbytné přijmout úplný zákaz používání pesticidů, zejména neurotoxinů a používat přírodní alternativy. Nezbytností v zemědělství jsou postupy příznivé pro opylovače.

Pěstitelé si musí být vědomi toho, že opylovače potřebují konkrétní plodiny a podle toho jednat. Musí se chránit lokality divoké přírody.

Zemědělci mohou diverzifikovat farmy, aby vytvářely vždy dostupnou potravu pro včely. Je třeba podpořit obnovu ekologicky přátelských postupů. Tak se zachovají lokality pro naše nenahraditelné opylovače.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Majitel se na ně vykašlal

Cinklo zlato! Rychlostní kanoista Martin Fuksa (31) to dokázal. Všem ujel a famózním stylem urval nejcennější kov

Těžko uvěřitelné praktiky se odehrávali na Lounsku. Žena si užívala psem, vnukem a nevlastním synem. Její muž vše točil ..

David Pastrňák se tento víkend tajně OŽENIL se svou švédskou partnerkou Rebeccou v Chorvatsku

Další články