Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

1835
Sdílejte

Tyto příznaky jsou projevem alergické reakce.

2. Blechy:

Blechy se v domě mohou objevit i když nemáme domácí mazlíčky. Stačí navštívit místo, kde jich je mnoho. Kousnutí je obvykle více a jsou menší.

Na kůži se pak objeví malé červené tečky a také intenzivní svědění. Po kousnutí blechami stačí ranky umýt peroxidem vodíku, vykoupat se a oblečení vyprat při vysoké teplotě.

3. Štěnice:

Většina lidí si jich ani nevšimne, ale v noci nás nenechají v klidu. Pokud se na kůži (místa bez ochlupení) objeví více než 4 kousnutí, kontaktujte odborníky, kteří už budou vědět, jak si s štěnicemi poradit.

Reakce na kousnutí ve skutečnosti záleží na nás a našich genech. Kousnutí u některých lidí dokonce nejsou vidět. Ve většině případů ale vypadají jako na fotografii níže:

4. Pavouci:

Kousnutí pavouka je pravděpodobně největší a kůže je podrážděná a zarudlá přibližně 5-10 dní. Některé kousnutí jsou bolestivé, některé vůbec.

Pokud si všimnete těchto teček, můžete si být jisti, že se jedná o kousnutí pavoukem. Pokousané místo omyjte mýdlem a vodou a poté přiložte studený obklad. Pokud se otok zvětší a místo je horké, okamžitě vyhledejte lékaře.

5. Klíště:

Klíšťata patří zřejmě mezi ty nejobávanější a vyskytují se od jara do podzimu. Nejlepší ochranou jsou dlouhé rukávy, kalhoty a také nesmíme zapomínat na pokrývku hlavy.

Klíšťata dokážou „provandrovat“ celé naše tělo, jako aby našli ideální místo. Po každé procházce proto pořádně prohlédněte tělo, zda se na něm nenachází i nezvaný host a zabraňte tak kousnutí a přisávání.

Klíšťata jsou bohužel nebezpečná v každém vývojovém stadiu. Situaci komplikuje i fakt, že jsou malé a lze je obtížně identifikovat. Po kousnutí je nutno místo ještě několik dní pozorovat.

Pokud se objeví zarudnutí, může to signalizovat boreliózu. Pokud se přidá i horečka a únava, okamžitě se poraďte se svým lékařem.

6. Mravenci:

Po štípnutí mravencem se na kůži většinou objeví malý puchýř. Ve většině případů nadměrně svědí a pálí. U lidí bez alergie příznaky ustoupí během několika minut.

Puchýř se změní na malou krustu, která zmizí přibližně za 3 dny. Svědění můžete minimalizovat pomocí studených obkladů, někdy zabere také steroidní mast.

V ojedinělých případech se může objevit horečka, nízký krevní tlak nebo bolest hlavy. V tomto případě vyhledejte odbornou pomoc.

7. Blanokřídlové (vosy, včely…):

Kontakt s tímto hmyzem je většinou bolestivá zkušenost. Nejnebezpečnější je alergická reakce nebo anafylaktický šok. Po štípnutí se ujistěte, že v kůži nezůstalo žihadlo.

Další důležitý krok je se ujistit, že nemáte alergickou reakci. Ta má někdy různé příznaky.

Podle Muellerovy klasifikace existují 4 stupně: Stupeň I – svědění, zarudlá kůže, neklid nebo úzkost Stupeň II – otok, svědění na hrudi, zvracení, průjem, závratě Stupeň III – dušnost, sípání, slabost, zmatenost nebo pocit hrozící katastrofy (smrť IV – pokles krevního tlaku, kolaps, bezvědomí, inkontinence, cyanóza (namodralé zabarvení kůže)

8. Štíři:

Tento bod vám možná připadá zvláštní. Na našem území se sice štíři nevyskytují, ale během exotické dovolené je naneštěstí potkat můžete.

Štíři nemusíte hledat daleko – můžeme je najít v Itálii, jižním Rakousku nebo ve Švýcarsku. Většina druhů, které se vyskytují v Evropě, nejsou pro člověka nijak zvlášť nebezpečné.

Nebezpečí ale hrozí lidem, kteří jsou na bodnutí štírem alergičtí. Tato bodnutí se nevyskytují často, ale je důležité vědět, co s případným bodnutím udělat.

Postižené místo nejprve vydezinfikujte mýdlem a opláchněte vodou. Potom štípnutou končetinu zvedněte a přiložte studený obklad. Užijte také lék proti bolesti, která by měla ustoupit do 30 minut.

Pokud se objeví i další nepříjemné příznaky, nebo Štír uštípl dítě, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Sdílejte tyto užitečné informace s rodinou a přáteli na Facebooku.

Každý by měl umět identifikovat jednotlivá bodnutí včas a zabránit tak případným problémům.

Kam dál?

Marta Jandová si připomíná velmi smutné výročí! „Maminko, dnes je to 33 let bez tebe. Stýská se mi moc.“

Už je to třicet let od úmrtí Rudolfa Hrušínského. Vzpomínka na nezapomenutelného herce.

Alena Vránová, představitelka Pyšné princezny, předvedla na veřejnosti! Ve svých 91 letech je krásná!

Po absolvování chemoterapie prezentovala Anička Slováčková. “Kašel na kila a vlasy,” zvolala! Svůj boj předvádí s důstojností a humorem.

Další neuvěřitelné pokroky malého Martínka. Již se převaluje a komunikuje s okolím. Rodiče jsou šťastní!

Další články