Náplně:
Jablečná nádivka:
4-5 ks jablka, cukr a skořice
Ořechová nádivka:
Mleté ořechy, cukr, 1-2 dl mléka
Nádivku můžete vyzkoušet i tvarohovou, makovou nebo povidlové
Na potření:
2 žloutky + 2 lžíce mléka
Recept pokračuje na další straně
Postup:
Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, vajíčka, zakysanou smetanu, nastrouhanou citronovou kůru. Do vlažného mléka dáme 1 PL cukru, 2 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a také rozpuštěné máslo.
Rukou vypracujeme hladké těsto, které je lepivé, netřeba se bát, vždy ruku pomoučníme. Mícháme alespoň 10 minut, dáme na teplé místo vykynout.
Zatím si připravíme náplně: jablka nastrouháme, smícháme s cukrem a skořicí. Na ořechovou zalijeme ořechy horkým mlékem, přidáme cukr. Stejně postupujeme i při makové náplni.
Recept pokračuje na další straně