Zapomenutý PŘÍBĚH : Smutný osud dívky na československé koruně znala jen hrstka lidí

1653
Sdílejte

Jeden takový příběh se skrývá za podobou dívky, která byla vyobrazena na československé koruně a jejíž osud byl dlouho znám jen málokomu. Dívka, která se stala předlohou pro minci v hodnotě jedné československé koruny, se jmenovala Bedřiška Synková. V době, kdy byla vybrána jako model pro minci, jí bylo 19 let a vedla skautský oddíl. Tato činnost však byla v rozporu s tehdejší komunistickou ideologií, která skauting považovala za nepřátelskou a buržoazní aktivitu. Bedřiška byla komunistickým režimem donucena svou skautskou činnost ukončit, avšak odmítla se podřídit a pokračovala v ní i nadále. Za to byla zatčena a odsouzena na deset let za vlastizradu. Její příběh se dostal i k Marii Uchytilové, sochařce a zaměstnankyni umělecké školy, kde Bedřiščina matka vyprávěla o osudu své dcery. Marie Uchytilová, která k režimu chovala stejný odpor, se rozhodla vzdát poctu nejen Bedřišce, ale všem, kteří trpěli pod komunistickou nadvládou. Přihlásila se do soutěže o návrh nové korunové mince a vytvořila podobu dívky sázející lípu, která byla inspirována fotografií Bedřišky Synkové.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Majitel se na ně vykašlal

Cinklo zlato! Rychlostní kanoista Martin Fuksa (31) to dokázal. Všem ujel a famózním stylem urval nejcennější kov

Těžko uvěřitelné praktiky se odehrávali na Lounsku. Žena si užívala psem, vnukem a nevlastním synem. Její muž vše točil ..

David Pastrňák se tento víkend tajně OŽENIL se svou švédskou partnerkou Rebeccou v Chorvatsku

Další články