Pamatujete si ještě na Československou desetikorunu? Takto dnes vypadají dívky z bankovky

13142
Sdílejte

Dívka s šátkem je představitelkou staré Oravy. Má na hlavě šátek, protože Margita měla krátké vlasy.Druhá dívka v pionýrském, s dlouhými vlasy zapletených v copu, znázorňuje příchod nové doby, která nastala.

Důležitý je i detail, že Marta drží štětec, kterého si málokdo všimne, protože je zastíněn květy, které jím opylují.Jejich podobu malířka zachycovala neuvěřitelné dva roky. Dívky si spolu v dětství neustále hrávaly.

Malířka je dobře znala a to je také možná důvod, proč si je vybrala, jako tváře bankovky.Marta i Margita jsou známé dodnes a těší se zájmu sběratelů. O jejich podpisy žádají Slováci i Češi.

Někteří žadatelé jim v obálce pošlou i známku, aby samy nemusely platit za jejich zpáteční odeslání. Obě se podepisují příjmeními, které měly ještě předtím, než se vdaly.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby ze zaplavených luk vyvedli krávy, ovce a koně. Majitel se na ně vykašlal

Cinklo zlato! Rychlostní kanoista Martin Fuksa (31) to dokázal. Všem ujel a famózním stylem urval nejcennější kov

Těžko uvěřitelné praktiky se odehrávali na Lounsku. Žena si užívala psem, vnukem a nevlastním synem. Její muž vše točil ..

David Pastrňák se tento víkend tajně OŽENIL se svou švédskou partnerkou Rebeccou v Chorvatsku

Další články