Kdo vstoupí do restaurace jako první? Nejdůležitější pravidla etikety mezi muži a ženami podle odborníka na protokol

628
Sdílejte

Některá pravidla etikety se z běžného života pomalu vytratila, řada lidí už jejich dodržování nepovažuje za zásadní, ale existují i ​​prvky etikety, které by měl znát každý i nyní. Odbornice na protokol Ágnes Veszelszki o nich pojednává ve své knize Illemkalauz – Protokolové rady pro každodenní i méně každodenní situace

Kniha poskytuje odpovědi na všechny otázky týkající se chování a vyjmenovává očekávání, která, i když nejsou vepsána do kamene, je přesto vhodné si je uvědomovat. Jeho rady vám pomohou udělat správnou věc v jakékoli situaci, být sebevědomý a udělat dobrý dojem na ostatní. Problematické mohou být často například situace mezi muži a ženami, ale pokud znáte následující pravidla, nebudou vám dělat problémy.

Chůze a předklon

Podle tradice doprovází muž ženu po své pravici, tedy je po její levici. Při chůzi po ulici jde muž po kraji silnice. Přestože je to na mnoha místech považováno za nemoderní, pro naši kulturu je typické, že muž ženě podrží dveře a pustí ji dovnitř. Poté, co muž pustí ženu dveřmi, následujte ho. Nemusíte držet dveře větší skupině a nechat ženu ve společnosti čekat. „Povinnost“ se týká pouze ženy nebo žen v mužské společnosti: muž nemusí všem dlouho držet dveře. Ale ani po nich nebouchejte dveřmi před nosem!

U dveří, které se otevírají dovnitř, vstupuje muž jako první a podrží dveře ženě. Víme, že zdvořilý muž ženu pustí. Ale v každé situaci? Na úzkém schodišti, kam se vejde vždy jen jeden člověk, a muž tak nemůže nabídnout ruku na pomoc, nechá ženu jít napřed při cestě nahoru a při sestupu jde dopředu.

Restaurace a výtah

Do restaurace nebo baru vstupuje jako první muž, za ním žena. Tento zvyk lze vysledovat z toho, že po dlouhou dobu nebyly restaurace nutně bezpečné, a muž tímto gestem chránil svou společnici. Dnes je důležitější, že tímto způsobem musí muž nejprve posoudit terén, hledat místo a případně se zkoordinovat se serverem. 

V restauraci by měl muž počkat, až si žena sedne jako první. Nespadněte a nezhroťte se na židli! Stále méně se však stává, že muž podstrčí židli pod ženu. Ale možná je to v pořádku. Pokud žena nesežene místo ve společnosti, měl by si toho muž všimnout a přinést židli. 

Kam dál?

Marta Jandová si připomíná velmi smutné výročí! „Maminko, dnes je to 33 let bez tebe. Stýská se mi moc.“

Už je to třicet let od úmrtí Rudolfa Hrušínského. Vzpomínka na nezapomenutelného herce.

Alena Vránová, představitelka Pyšné princezny, předvedla na veřejnosti! Ve svých 91 letech je krásná!

Po absolvování chemoterapie prezentovala Anička Slováčková. “Kašel na kila a vlasy,” zvolala! Svůj boj předvádí s důstojností a humorem.

Další neuvěřitelné pokroky malého Martínka. Již se převaluje a komunikuje s okolím. Rodiče jsou šťastní!

Další články